Derbyseger med 2-1 inför storpublik

På tisdagskvällen var det äntligen dags för derbyt mellan ÖSK och Degerfors. Hela 12 312 förväntansfulla åskådare hade tagit sig till Behrn Arena. Efter en spelmässigt jämn första halvlek (0-0) kom två tidiga mål i inledningen av den andra. Björnstad gjorde 1-0 tätt följt av Holmberg 2-0 från straffpunkten. I matchens slutskede reducerade gästerna även de på straff men ÖSK kunde hålla undan och avgå med segern 2-1.

Järdler hade sånär en helt skadefri trupp att tillgå till kvällens match och jämfört med senaste kryssmatchen med Östersund kom Barsoum, Shlimon och Saeid åter in i startelvan efter frånvaro. Efter en fantastisk inramning av matchen kom spelet i gång. Det var Degerfors som skapade matchens första målchans när Abdulla sköt i höjd med straffområdet men Påhlsson stod välplacerad och räddade utan att släppa retur. I den 10:e minuten kontrade gästerna på vänsterkanten och Lindgren avslutade från nära håll men Påhlsson kom ut bra och räddade till hörna. Det var en spelmässigt jämn inledning på matchen första 20, men ÖSK hade svårt att komma till lägen i sista offensiva tredjedelen. I den 30:e minuten kom i alla fall första avslutet på mål när Holmberg nickade från trångt läge centralt, inga problem för Jakobsson i bortamålet.

I den 40:e minuten gick ett sus över läktarna när Lindgren frispelades och avslutade från högerläge i straffområdet men Påhlsson var perfekt ute och gjorde en fin räddning till hörna. I slutminuten av första halvlek skadade sig Crona och Bergmark ersatte på mittfältet. 0-0 stod sig in till pausvilan.

Andra halvlek var bara sex minuter gammal när Björnstad fick bollen i andraläget efter en hörna. Ytterbacken lyfte iväg bollen i en perfekt båge och den seglade ner bakom Jakobsson och in i mål. 1-0 till hemmapublikens stora glädje. Bara tre minuter senare kontrade ÖSK fint på högerkanten och i slutfasen revs Valgeirsson ner i straffområdet av Diaby. Domaren pekade på straffpunkten och Diaby fick även syna sitt andra gula kort i matchen och blev där med utvisad trots vilda protester. Holmberg klev fram till straffpunkten och tryckte kyligt in bollen till vänster om Jakobsson som kastade sig åt fel håll och 2-0! Degerfors tränare William Lundin valde att göra ett snabbt dubbelbyte och in kom två ÖSK bekantingar i form av Fisic och Mårtensson. Järdler svarade några minuter senare och satte in pigga offensiva ben i form av Bark och Backman. Med dryga kvarten kvar var det just Backman som löpte sig fri från mittlinjen men hans avslut gick rakt på Jakobsson som kunde parera till hörna.

I den 77:e minuten fick gästerna ett gyllene reduceringsläge. Efter en ÖSK hörna ställde Degerfors om och efter några fina dribblingar på mittplan var de röda tre mot en. Lindgren väggspelade med Holmén i straffområdet och Påhlsson var helt överspelad men Lindgren bredsidade bollen utanför det öppna målet. I den 88:e minuten föll Lindgren i straffområdet i duell med Valgeirsson och domaren dömde till slut straff. Lindgren tog själv hand om straffen och rullade in den i mitten av målet och matchen fick nytt liv in på tilläggstiden som aviserades till sju minuter. I den 95:e minuten vann Fisic en duell i straffområdet mot Påhlsson och nickade mot öppet mål men i sista sekunden vräkte sig Modig ner på mållinjen och fick smått mirakulöst bollen till hörna efter att ha rammat stolpen på vägen. Närmare en kvittering än så kom inte Degerfors och domaren blåste till slut av matchen och ÖSK kunde inkassera tre otroligt sköna poäng.

På presskonferensen inledde gästernas tränare William Lundin att ge sin syn på matchen. Han var nöjd med spelet och matchen fram till lagets utvisning. Första halvleken präglades av mycket kamp. Matchens första mål kom något snöpligt och efter det röda kortet tappades konceptet till viss del och tunga huvuden efter 2-0. Han såg ändå ljusglimt i att de samlade kraft i slutet och ändå fick till en rejäl slutforcering med både reducering och chans för kvittering.

ÖSKs Christian Järdler var oerhört glad över vinsten och stolt över sina killar. Han var något besviken på första halvlek där Degerfors var det bättre laget men han var 100 % nöjd med arbetsinsatsen. Efter vissa taktiska justeringar i paus kom hans lag ut bättre i andra och fick ett ”flytmål”. En bra period gav två mål och även lägen för 3-0 och stänga matchen. I slutet var det nervöst men han var mycket nöjd med fightandet i slutet som gav segern. Det var mycket betydelsefullt att få vinna inför 12 000 besökare och det betydde mer än bara tre poäng.

Nästa match för ÖSK spelas söndag 19 maj kl. 13.00 borta mot Landskrona BoIS.

Resultat: 2-1 (0-0)
Mål: Björnstad 52’, Holmberg 57’ (str), Lindgren 90’ (str)
Varningar: Diaby, Valgeirsson, Ohlsson, Fisic, Holmberg, McCue, Mammar Chaouche, Modig
Utvisningar: Diaby
Hörnor: 3-8
Byten ÖSK: Sebastian Crona ut – Niclas Bergmark in (45’), Mohammed Saeid ut – Victor Backman in (70’), Peter Gwargis ut – Adam Bark in (70’), Victor Backman ut – Hamse Shagaxle in (78’).
Byten Degerfors: Pashang Abdulla ut – Adi Fisic in (59’), Alper Demirol ut – Johan Mårtensson in (59’), Sebastian Ohlsson ut – Elias Pihlström in (72’), Elyas Bouzaiene ut – Dijan Vukojevic in (84’).
Domare: Fredrik Oppong, Alexander Milovanovic (ass.), Ajdin Mlivic (ass.) och Joseph Matti (fjärde).
Publik: 12 312