Ett tufft avslut på en händelserik match

Denna dagen var det dags för ÖSK att möta Jitex BK på bortaplan i Elitettans 6:e omgång. Matchen blev en händelserik sådan och i paus var resultatet 2-2. Jitex tog ledningen genom Amanda Ebbesson och sedan kvitterade ÖSK genom Moa Arlebo. ÖSK kunde också gå till en 1-2 ledning genom Grace Wallin innan Jitex och Ebbesson med sitt andra mål kunde kvittera på tilläggstid. I den andra halvlekn var det länge jämnt mellan lagen men det var Jitex som fick sista ordet och tog hem alla tre poängen. 4-2 blev slutresultatet och ÖSK blev utan poäng igen trots en bra insats.

Efter en förlust senast mot GUSK reste i dag ÖSK till Mölndal för att möta Jitex BK i Elitettans 6:e omgång. ÖSK ställde upp med ett oförändrat lag mot Jitex som inför matchen stod på lika många poäng som ÖSK.

Det märktes att det var ett taggat ÖSK som kom ut i solskenet på Åbyvallen. Redan från start satte man en hög press och lät inte Jitex få många sekunder att sätta upp sina anfall. Flera återerövringar med efterföljande halvchanser skapade man, men också en superchans när den höga pressen fick utdelning ordentligt. Pressen kom mot Anna Larsson i Jitex-målet som tog för lång tid på sig och tvingades att sätta upp Moa Arlebo i ett fint läge precis på straffområdeslinjen framför mål, men skottet gick över.

Istället var det Jitex som i den 7:e minuten för första gången spelade sig förbi ÖSK:s press för sitt första riktiga anfall. 1-0 kom genom Amanda Ebbesson som löpte bakom ÖSK:s försvar och satte dit bollen bakom Ellen Portugués. Ledningsmålet var dock inte ett ledningsmål särskilt länge. ÖSK lät sig inte stoppas av ett underläge och fortsatte så som man inlett. I den 13:e minuten spelade Selma Rajakangas in bollen från sin högerkant och inne i boxen tog Arlebo sig först till bollen och kunde skarva in den i mål. 1-1 och skönt för Arlebo att revanschera sig efter att missat sin inledande målchans.

Efter en händelserik inledning avtog chansskapandet något och trots ett stort bollinnehav för ÖSK är det Jitex med nästa chans. Det kom på en indirekt frispark i den 33:e minuten från ett ytterläge i straffområdet. Bollen spelades in och där fanns en fri Jitex-spelare men bollen styrdes utanför. ÖSK ville inte vara sämre och gick till anfall nästan direkt efter. För i den 36:e minuten gjorde ÖSK 1-2 genom Grace Wallin som fyllt på vid den bortre stolpen och för att sedan stöta in Rajakangas inlägg. Redan i minuten efter var det nära en kvitterng från Jitex som sköt i ribban men ÖSK:s ledning stod sig ett tag till. Dock inte så länge då Jitex och Ebbesson precis innan paus gjorde sitt andra mål för 2-2, vilket blev resultat i paus.

Andra halvlek behöll inte riktigt samma höga tempo som den första och detsamma gällde de hundraprocentiga målchanserna som lös med sin frånvaro i en stor del av den. I inledningen fortsatte det att vara jämnt mellan lagen och det såg ut att den skulle kunna efterlikna den första halvleken. Men båda lagen hade nu ett mer skärpt försvarsspel gemfört med den första halvleken. Det var två mer metodiska och avvaktande lag som vi fick se under andra halvlek. Det blev också ett mer upphackat spel med flera skadesituationer och byten som bidrog till känslan av en mer avvaktande halvlek. En av dessa skadesitationer tvingade dubbla målframspelaren Rajakangas till ett byte i den 76:e minuten.

Det skulle dock komma en sista tempohöjning i matchen och det av hemmalaget som först gjorde 3-2 i den 80:e minuten på en hörna som Klara Svensson Senelius nådde högst på och sedan även 4-2 i den 84:e minuten genom Ebbesson som då även gjorde sitt tredje mål för dagen. Där med åter igen en sur förlust för ÖSK som fortsatte att visa upp ett bra spel men utan att få med sig poäng i slutändan.

Nästa match för ÖSK spelas lördag 18 maj hemma på, för första gången i år, Grönpepparparkens IP mot Bollstanäs SK.

Dennis Gabrielsson, Huvudtränare ÖSK Fotboll:
- Mina tankar är att matchen såg ut ungefär så som vi trodde att den skulle se ut men att vi inte lyckades hantera det tillräckligt bra. Vi ville komma runt på deras kanter med inlägg och inspel som vi också gör två mål på. Sen pratade vi om att Jitex är bra i sitt kontringspel och det gör dem tre mål på samt ett på hörna. Där märker man att vi har något steg kvar innan vi är där, framförallt vad det gäller reaktionstid. Det tar ofta lite för lång tid för oss att ställa om från beslut till aktion gentemot vad motståndaren gör. Så det får vi helt enkelt fortsätta träna vidare på.

- Vi tar ändå med oss att vi är med och konkurrerar i den här serien och har ett anfallspel där vi är farliga och kan hota lag offensivt. Sen behöver vi bli skarpare i förhållande till vart vi tappar bollen och hur vi hanterar våra bolltapp. För i det öppna spelet känner vi att vi är med både offensivt och defensivt. Nu bryter vi ihop och blickar mot nästa helg.

Resultat: 4-2 (2-2)
Mål: 1-0 Ebbesson (7'), 1-1 Arlebo (14'), 1-2 Wallin (37'), 2-2 Ebbesson (46'), 3-2 Svensson Senelius (80'), 4-2 Ebbesson (84').
Byten ÖSK: Hurtig ut - Eriksson in (68'), Nora Thörngren ut - A. Andersson in (68'), Rajakangas ut - Hyttinen in (76'), Olofsson ut - Gunnarsson in (83'), Wennberg ut - E. Andersson in (83').

ÖSK:s startelva:
26. Ellen Portugués
20. Rebecka Mannström - 3. Josefine Eklund - 15. Nellie Thörngren
24. Selma Rajakangas - 8. Matilda Wennberg (K) - 7. Nora Thörngren - 16. Grace Wallin
14. Izabella Hurtig -  19. Amelia Olofsson - 18. Moa Arlebo

1. Lundberg Vesterlund, 6. A. Andersson, 9. E. Andersson, 10. Gunnarsson, 13. Eriksson, 17. Hyttinen, 21. Stråle.

Se höjdpunkterna från matchen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.