Talangtruppen: Mållöst på Örnsro

Topplagen i div 3 Västra Svealand hade inte en speciellt produktiv dag, då seriens första derbydag avgjordes. I Karlstad spelade FBK och KBK, seriens etta och tvåa, 0-0 och samma resultat blev det på Örnsro, där trean och fyran möttes.

De flesta av trenderna höll då ÖSK Ungdom mötte Örebro Syrianska på Örnsro. Talangtruppen är fortfarande obesegrade på bortaplan i årets serie och man har fortfarande seriens starkaste försvar. Båda lagen spelade sin åttonde match utan förlust samtidigt som syrianerna har fortsatt svårt att ta trepoängare på sin hemmaplan.

Örebroderbyt såg till att börja med ut som det brukar, då ÖSK Ungdom är ett av laget på plan. De svartvita tog ett stadigt grepp om spelet och skapade en hel del möjligheter, även om den allra vassaste sortens målchanser saknades. Hemmalaget å sin sida syntes ytterst sällan framför ÖSKs mål. Gjorde de det handlade det nästan alltid om en förlupen boll som någon av deras anfallare förgäves försökte jaga ikapp.

En bit in i andra halvlek svängde sedan initiativet över till Syrianska, som plötsligt började skapa chanser framför ÖSK-målet. Efter Matheus Carvalhos utvisning i den 66:e minuten blev resultatet en våldsam press från hemmalagets sida. ÖSKs talanger lyckades dock freda sitt mål genom en kombination av tur och skicklighet samt en storspelande Peter Rosendal i bortamålet.

Men det var verkligen nära några gånger. Främst var det syrianernas nya brasilianare Gustavo som vållade en hel del problem. Peter Rosendal var dock omutlig i ÖSKs mål och han hade dessutom god hjälp av sina försvarare, som täckte skott och rensade bollar ur straffområdet. Mest av allt minns man en magnifik enhandsräddning från Peters sida i slutminuterna, efter det att en anfallare kommit helt fri och i princip bara hade att slå in vinstmålet. ÖSK å sin sida försökte hela tiden att kontraslå. Närmast ett mål var hårt arbetande Christopher Kihlgård, som efter att ha frispelats av Karlslundslånet Kalle Holmberg tyvärr sköt över ur öppet läge.

Slutresultatet får väl sägas ha varit rättvist, även om det var ÖSKs Lasse Zetterlund som såg nöjdast ut då Patrik Larsson från Borlänge blåste av matchen. I ÖSK skötte sig det omgrupperade bakre försvaret ypperligt under den hårda pressen under matchens sista halvtid. Med både Johan Bolin och Moses Reed avstängda fick Simon Karlsson rycka in som mittback - en uppgift han klarar minst lika bra som det ordinarie vänsterbacksjobbet. På Simons plats gjorde ännu inte 16 år gamla Axel By en riktigt strong debut i startelvan. Axel spelade enkelt och klokt och tvekade inte att nypa till om det behövdes. En gång nöp han dessutom till för hårt och fick med sig ett gult kort som tack för besväret.

På mittfältet täckte Viktor Lindqvist som vanligt av enorma ytor och han hade god hjälp av Sebastian Scharnke, som började som högerbräddare för att sedan rycka in centralt då Matheus blev utvisad. I anfallet kan Christopher Kihlgård vara mer än nöjd med sin insats trots missen i matchens slutminuter. Han fungerar bra både som target och som avslutare och jobbade hela tiden hårt mot syrianernas försvarare, då de hade bollen.

Matchfakta:

Örebro Syrianska - ÖSK Ungdom 0-0

Publik:

147

Varningar ÖSK

Matheus Carvalho (tackling med dobbarna före)

Matheus Carvalho (ovårdad tackling)

Axel By (hårt spel)

Laguppställning.

Målvakt: Peter Rosendahl

Backar: Daniel Björnqvist, Gustav Källberg, Simon Karlsson, Axel By

Mittfält: Sebastian Scharnke, Matheus Carvalho, Viktor Lindqvist, Jonathan Ring (77)

Anfall: Boris Lumbana, Christopher Kihlgård

Ersättare: Nils Carlsson (mv), Karl Holmberg (77), Jonas Nilsson, Yim Ståhl

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908